۲۰ تغییر بزرگ تکنولوژی تا سال ۲۰۵۰
تغییر تکنولوژی – نخستین خط تولید خودرو در ایران در اواسط دهه ۱۳۴۰ شمسی افتتاح شد، یعنی بیش از نیم قرن پس از اینکه جان فورد نخستین خط مونتاژ متحرک را برای تولید خودرو به کار گرفت. اما تنها چند سال زمان الزم بود تا نمونههای مشابه ایرانی با ارزشترین شرکت خصوصی جهان یعنی شرکت خدمات آنالین تاکسیرانی اوبر که در سال ۲۰۰۹ میلادی تاسیس شده بود، در خیابانهای تهران فعال شوند. مسیری که از خودروسازیها تا شرکتهای تاکسیرانی آنلاین طی شده، نمادی است از آنچه در جهان کسب و کار روی داده است. نه تنها سرعت انتقال دانش به شدت افزایش یافته، بلکه ماهیت کسب و کارهای تازه نیز به گونهای است که به کارگیری فنآوری آنها در کشورهای مختلف نیازمند زمان اندکی است. به همین خاطر است که نمونههای مشابه کسب و کارهای نمادین آغاز قرن بیستم، مانند کارخانه خودروسازی فورد، به نیمقرن زمان الزم داشتند تا به ایران راه یابند، اما کسب و کارهای نمادین آغاز قرن بیست و یکم، مانند شرکت اوبر، طی تنها پنج سال در بازار ایران ظاهر شدند.
انگیزه اصلی ترجمه کتاب «فن آوری در سال ۲۰۵۰» به زبان فارسی نیز همین انتقال نسبتا سریع دانش و فنآوری بود، به خصوص که به نظر میرسد شتاب گسترش دانش نیز رو به افزایش است. اگر در دهه نخست قرن بیست و یکم کسب و کارهای مشابه با اختلاف تنها چند سال در اقتصادهای توسعه یافته و در حال توسعه ظهور میکنند، شاید در نیمه قرن، این اختلاف به کمتر از یک سال برسد و البته باید آرزو و همچنین تلاش کرد که حداقل در برخی زمینهها، ایران مبدا فنآوریهای تازه باشد.
کتاب پیش روی شما در واقع جلد تازه کتاب «تغییرات بزرگ جهان تا سال ۲۰۵۰» است که پیشتر توسط اتاق تهران منتشر شده بود. اگر در کتاب پیشین، روندهای کلی اقتصادی و اجتماعی بشر مورد توجه قرار گرفته بود، در این کتاب آنچه در جهان فنآوری روی خواهد داد و اثرات اجتماعی و اقتصادی آن مورد توجه قرار گرفته است. تحوالت مربوط به فنآوری تنها به موسسات تحقیقاتی، دانشگاهها و آزمایشگاهها مربوط نیستند و بر زندگی، کار و روابط میان انسانها تاثیرگذارند. به همین خاطر نیز در کتاب فنآوری در سال ۲۰۵۰، نه تنها به پیشرفتهای علمی توجه شده بلکه بستر مربوط به این پیشرفتها و همچنین آثار و مسائلی که این پیشرفتها به همراه خواهند داشت نیز مورد توجه قرار گرفته است.
بخش نخست کتاب ۲۰ تغییر بزرگ تکنولوژی که شش فصل را در بر میگیرد، به مسائل بنیادین مربوط به فنآوری پرداخته شده است. تام استندیج، یکی از نویسندگان مجله اکونومیست، در فصل نخست شرح میدهد که همین حالا هم میتوان نشانههایی از آنچه در آینده روی خواهد داد را مشاهده کرد. برای مثال میتوان مواردی از کاربردهای فنآوریهای تازه را یافت که در برخی نقاط جهان به کار میروند، اما هنوز به طور گسترده مورد استفاده عموم قرار نگرفتهاند.
پاسخها